Wednesday 26 June 2013

Ancaman endometriosis

Pembedahan yang dijalankan untuk membuang lesi endometrium. - Gambar hiasan
PAKAR Obstetrik dan Ginekologi serta Pakar Onkologi Ginekologi, Dr. Suresh Kumarasamy berkata, endometriosis adalah penyakit kronik lagi menyakitkan. 

"Bagi sesetengah wanita, penyakit ini tiada penawar yang kekal. Kesakitan yang dialami mereka boleh menyebabkan kelesuan fizikal dan mental, melemahkan mereka di puncak kehidupan dan menjejaskan kerjaya dan hubungan peribadi.

"Tinjauan selidik di Malaysia mendedahkan wanita menunggu selama dua tahun selepas mengalami gejala endometriosis sebelum mereka mendapatkan rawatan. 

"Lebih 60 peratus daripada wanita menangguhkan tindakan mendapatkan rawatan kerana mereka menjangka gejala ini akan hilang dengan sendirinya," katanya.

Tambah Dr. Suresh, setiap wanita mengalami tahap kesihatan yang berbeza. Tahap kesakitan yang dialami tidak semestinya dikaitkan dengan saiz atau bilangan lesi endometrium. 

Sebab itu disarankan supaya wanita yang mengalami gejala endometriosis agar mendapatkan perhatian perubatan seawal mungkin supaya tidak menderita dalam diam.

"Meskipun sesetengah wanita mengalami kesakitan pada masa tertentu, namun, seorang dalam empat wanita penghidap endometriosis mengalami kesakitan sepanjang kitaran haid mereka.

"Matlamat rawatan untuk wanita yang menghidap endometriosis adalah untuk melegakan kesakitan, melambatkan pertumbuhan tisu endometrium, menambah baik atau melindungi kesuburan dan mencegah penyakit daripada berulang," katanya.

Ujar Dr. Suresh, laparoskopi biasanya dijalankan untuk mengesahkan diagnosis. Laparoskopi boleh dijalankan untuk membuang lesi endometrium, tetapi bagi sesetengah pesakit. Lesi mungkin akan kembali selepas pembedahan.

"Gejala endometriosis biasanya dirawat dengan ubat penahan sakit, seperti ubat antiradang bukan steroid (NSAID), dan rawatan hormon seperti pil perancang oral, progestin dan analog hormon pengeluar gonadotropin (analog GnRH)," katanya.

Beliau berkata, faktor-faktor risiko seseorang wanita didiagnosis termasuk sejarah endometriosis dalam keluarga, kedatangan haid awal, turun darah haid terlalu banyak, menopaus lewat dan lambat mengandung.

"Gejala biasa termasuk kesakitan pelvis kronik, kesakitan semasa haid (senggugut), kesakitan semasa dan selepas melakukan hubungan seks dan tidak subur.

"Sebanyak 30 hingga 50 peratus wanita yang mempunyai gejala endometriosis mempunyai masalah ketidaksuburan. 

"Tidak semua wanita dengan gejala endometriosis mempunyai simpton dan hanya sedikit daripada mereka didiagnosis menghidap penyakit tersebut apabila membuat rawatan kesuburan," katanya.

Sementara itu, bagi membantu wanita Malaysia yang selama ini menanggung kesakitan yang melemahkan badan mereka akibat endometriosis kini boleh mendapat manfaat yang ditawarkan oleh Visanne, iaitu ubat oral baru yang terbukti berkesan yang dilancarkan oleh Bayer HealthCare.

Dalam ujian klinikal yang dijalankan, Visanne (Dienogest) terbukti membantu mengurangkan sebahagian besar kesakitan yang di kaitkan degan endometriosis dan juga mengurangkan pertumbuhan tisu seperti endometrium yang terdapat di luar rahim.

Profesor Obstetrik dan Ginkologi, Universiti Cologne, Jerman, Thomas Romer, menjelaskan, bukti klinikal menunjukkan Visanne berkesan melegakan kesakitan yang dikaitkan dengan endometriosis termasuk kesakitan senggugut, kesakitan sebelum kedatangan haid, kesakitan pelvis dan kesakitan semasa melakukan hubungan seks.

"Visanne adalah ubat oral pertama di dunia yang memberi keberkesanan seperti suntikan analog GnRH. 

"Lebih penting lagi, kajian klinikal menunjukkan bahawa Visanne mencatatkan tahap kejadian selaras panas yang lebih rendah dan perubahan ketumpatan mineral tulang yang minimum berbanding dengan suntikan analog GnRH," Katanya. - SITI AISHAH YUSOFF

Artikel Penuh: http://www.utusan.com.my

Jerebu punca kanser paru-paru

Oleh MOHD. HAFIZI AHMAD dan MAHFUZ MOHA MAD


KEADAAN jerebu di ibu negara bertambah pulih semalam ekoran hujan yang melanda kawasan berjerebu itu.


KUALA LUMPUR – Orang ramai yang terdedah kepada keadaan berjerebu dalam tempoh lama berisiko menghidap penyakit kanser selain penyakit lain seperti gatal kerongkong, batuk dan sukar bernafas.

Pakar perunding perubatan Pusat Perubatan Kajang Plaza di Kajang, Datuk Seri Dr. Zulkornain Ahmad berkata, udara ketika jerebu amat berbahaya kerana ketika bernafas, manusia bukan sahaja menyedut gas oksigen tetapi termasuk bahan-bahan asing yang terkandung dalam udara terus memasuki paru-paru.

Kata beliau, bahan-bahan asing yang berupa sisa toksik yang terkandung dalam jerebu itu kemudian merangsang perkembangan sel-sel kanser di dalam tubuh manusia.

“Ketika krisis jerebu, udara di sekeliling mengandungi debu, habuk halus dan gas toksik seperti gas sulfur dioksida dan karbon monoksida.

“Meskipun udara yang disedut manusia akan melalui beberapa tapisan seperti di hidung dan tekak tetapi organ penapis semula jadi itu tidak mampu menyekat 100 peratus apa yang disedut dari udara.

“Udara tercemar yang tidak dapat ditapis itu akan terus masuk ke paru-paru dan seterusnya mengakibatkan badan manusia mungkin dijangkiti bakteria, virus dan paling menakutkan penyakit seperti kanser paru-paru dan radang paru-paru,” kata beliau ketika dihubungi Kosmo! di sini semalam.
Ikuti berita selanjutnya di KOSMO! hari ini.

Artikel Penuh: http://www.kosmo.com.my

Tuesday 25 June 2013

Mengurangkan risiko terkucil

Soalan

SAYA berasa agak pelik doktor. Saya baru sahaja disahkan hamil dalam sebulan yang lepas. Mengapakah saya perlu kerap membuang air kecil ? Apakah cara untuk mengurangkan kekerapan berulang ke tandas? Adakah simptom ini normal? Mohon penjelasan.
n J, Kedah

Jawapan
Kerap membuang air kecil adalah ciri-ciri utama kehamilan. Ini biasa berlaku terutamanya dalam trismeter pertama dan ketiga. Malah, ia merupakan salah satu daripada tanda-tanda awal kehamilan yang biasa. Ia disebabkan daripada perubahan hormon yang berlaku dalam badan anda. 

Apabila bayi dalam kandungan anda semakin membesar, badan anda akan mengeluarkan lebih banyak air kencing, tetapi pundi kencing anda pula semakin mengecut. Oleh itu, walaupun pundi kencing anda kosong, tekanan yang diterimanya akan membuatkan anda merasa seperti ia penuh. Anda akan mengalami perkara ini terutamanya pada hujung kehamilan apabila kepala bayi sudah turun dan bersedia untuk lahir. Ia akan menekan bahagian pundi kencing anda.

Anda juga mungkin mempunyai masalah mengosongkan pundi kencing, menyebabkan anda terpaksa pergi ke tandas berulang kali. 

Cara untuk mengurangkan kekerapan berulang ke tandas
Jangan cuba kurangkan jumlah air yang anda minum. Anda sepatutnya minum enam hingga lapan gelas minuman sehari, yang mana kebanyakannya sepatutnya adalah air. Pengurangan cecair boleh menyebabkan dehidrasi, dan anda perlu minum dengan banyak untuk membantu pengaliran nutrien kepada bayi anda. 

Anda boleh cuba minum hanya sedikit dalam masa satu atau dua jam sebelum tidur untuk mengurangkan kekerapan berulang ke tandas pada waktu malam. 

Jika ini tidak berhasil, anda mungkin terpaksa bertahan sahaja untuk beberapa bulan lagi hingga bayi anda lahir. Anda boleh menganggapnya sebagai satu cara melatih diri untuk menghadapi cabaran selepas bayi anda lahir di mana anda mungkin tidak dapat tidur malam. 

Kerap membuang air mungkin menunjukkan apa-apa masalah.
Bincang dengan doktor anda jika anda rasa sakit apabila membuang air atau apabila anda rasa hendak terkencing tetapi hanya beberapa titik sahaja yang keluar.

Anda mungkin menghidap jangkitan saluran kencing (Urinary Tract Infection-UTI). Minum banyak air untuk mencairkan (mendilusikan) air kencing dan jumpalah doktor secepat mungkin. Anda mungkin memerlukan antibiotik untuk mengubati UTI. Jika tidak diubati, UTI boleh menyebabkan jangkitan pada buah pinggang, yang mana boleh meningkatkan risiko anda sakit untuk bersalin terlalu awal. 

Masalah ini akan berkurangan tidak lama selepas bayi anda lahir. Dalam tempoh beberapa hari selepas melahirkan, anda akan mengeluarkan lebih banyak air kencing, dan lebih kerap. Ketika ini, badan anda sedang membuang segala cecair tambahan yang terkandung dalam sistem darah anda semasa hamil. Selepas beberapa hari, keperluan untuk membuang air akan kembali seperti sebelum anda hamil.

Bersama profesor Dr. Nik Hazlina Nik Hussain
Penyelaras Unit Perkembangan Kesihatan Wanita (Pakar Obstetrik & Ginekologi)
Pusat Pengajian Sains Perubatan Kampus Kesihatan
Universiti Sains Malaysia Kubang Kerian, Kelantan.
Sebarang soalan dan pertanyaan berkaitan sakit puan, boleh emel ke adawiyah.koh@utusan.com.my

Artikel Penuh: http://www.utusan.com.my

Haramkan e-rokok untuk jamin kesihatan rakyat

Oleh ZULKIFLI MANZOR

KUALA LUMPUR – Kerajaan berkemungkinan besar mengharamkan penggunaan rokok elektronik atau e-rokok di negara ini demi menjamin kesihatan orang ramai. 

Menteri Kesihatan, Datuk Seri Dr. S. Subramaniam berkata, pihaknya akan mencadangkan kepada kerajaan supaya pengimportan produk itu diharamkan di Malaysia. 

“Kementerian Kesihatan akan mencadangkan perkara ini kepada kerajaan. Kita perlu melihat langkah ini daripada sudut perundangan untuk memastikan bahan ini dilarang. 

“Definisi e-rokok sukar ditentukan kerana ia tidak terkandung dalam definisi rokok dan juga tidak termaktub dalam kategori peralatan elektronik,” katanya pada sidang akhbar di sini semalam.
Ikuti berita selanjutnya di KOSMO! hari ini.

Artikel Penuh: http://www.kosmo.com.my

Tuesday 18 June 2013

Sakit Lutut

Monday, February 21, 2011

Sakit Lutut

Sakit lutut adalah antara sakit sendi yang sering dialami oleh berbagai peringkat umur. Namun bukan semua sakit lutut itu berpunca dari sebab yang sama. Tujuan blog ini adalah untuk membantu pembaca mengenal jenis sakit lutut yang dialami serta membantu dari segi mendapatkan rawatan yang sesuai.

 Secara ringkas sakit lutut dapat dibahagikan kepada beberapa jenis mengikut gejala yang dialami:

Jenis Masalah LUTUT yang dialami:
·        Sakit apabila hendak naik turun tangga, mencangkung atau sembahyang.
Sakit lutut sebegini kerap berlaku pada kaum wanita, terutama yang aktif berkerja serta menjaga rumah tangga. Puncanya adalah dari kepala atau tempurung lutut. Pada peringkat awal beberapa tekinik senaman untuk menguatkan sendi ini amat mujarab. Sila lihat cara latihan ini dilakukan.
·        Lutut bengkak dan sakit setelah baru tercedera.
Kecederaan lutut akibat kecederaan sukan atau jalanraya boleh disebabkan oleh kecederaan serius kepada ligament atau struktur lain didalamnya. Mengetahui langkah langkah awal dapat membantu mengurangkan sakit, bengkak serta rawatan lanjutan yang patut dilakukan.
·        Lutut sering terpelecok setelah tercedera seketika dahulu
Akibat kecederaan sukan atau jalanraya beberapa minggu atau bulan sebelumnya kini lutut menjadi tidak stabil dan senang terpelecok menyebabkan seseorang itu was was melakukan akitiviti aktiviti lasak.
·        Lutut sakit, bengkak dan membengkok.
Akibat kehausan selaput rawan lutut, menyebabkan lutut sentiasa sakit, bengkak dan membengkok. Ketahui rawatan yang dapat dilakukan.
·        Lain lain masalah lutut yang jarang dialami

Kecederaan Lutut Yang Serius KECEDERAAN LIGAMEN ACL

· Tanda kecederaan lutut yang serius telah berlaku, sekiranya ia bengkak dan sakit setelah terpelecok atau akibat dikasari.
· Ramai pesakit tidak menyedari akan kecederaan mereka kerana kesakitan dan bengkak akan reda dengan sendiri dalam masa beberapa minggu.
· Pesakit hanya menyedari fungsi lutut tidak normal apabila cuba bermain semula dan mendapati lutut senang terkehel dengan sendirinya.
· Malangnya ramai yang masih tidak mendapatkan rawatan pada peringkat ini.
· Dalam masa beberapa tahun lutut akan mulai sakit dan bengkak akibat kehausan selaput rawan dan menjadi bertambah longgar.

 Latar belakang
 Di Malaysia, permainan bolasepak adalah antara jenis sukan yang paling popular di kalangan masyarakat kita tidak mengira bangsa ataupun umur. Sungguhpun sukan ini kurang lasak berbanding dengan sukan ragbi, namun kecederaan tetap berlaku.

Kebanyakkan kecederaan yang dialami oleh pemain boleh dianggap ringan. Walau bagaimanapun terdapat juga kecederaan lutut yang serius yang sering berlaku tetapi tidak dikesan atau lambat dikesan. Kecederaan lutut ini dikatakan serius kerana membawa kesan buruk dalam jangkamasa panjang (5-10 tahun) dimana lutut itu akan haus, bengkak dan kesakitan – osteoarthritis.

Anatomi Sendi Lutut

 Sendi ini adalah sendi terbesar dalam badan dan ia penting untuk pergerakkan. Dua kumpulan ligamen memberikan kestabilan padanya: ligamen ligamen krusiat (cruciate) dan ligamen ligamen kolateral (Collaterals).

Ligamen Krusiat


Ligamen ligamen ini terletak ditengah tengah lutut dan ia menyambungkan tulang peha (femur) kepada tulang kering (tibia).
 Terdapat 2 jenis ligamen krusiat iaitu ligamen krusiat depan (ACL –anterior cruciate ligament) dan ligamen krusiat belakang (PCL- posterior cruciate ligament) yang masing masing berukuran antara 2.5 – 3.5cm panjang. Mereka berfungsi memegang sendi lutut dengan kukuh agar ia stabil ketika lutut digerakkan. Kestabilan ini penting supaya pergerakkan lutut berfungsi dengan lancar dan licin.
Oleh kerana kedua dua ligamen ini berkedudukan menyilangi antara satu dengan lain membentuk seperti huruf ‘X’ maka ia dinamakan ‘cruciate’.

Kecederaan Ligamen ACL

Kecederaan yang dimaksudkan dan penting untuk diberi perhatian adalah kecederaan ligamen lutut ACL (anterior cruciate ligament atau ligamen krusiat hadapan).

Berbeza dengan kecederaan lain, umpamanya seperti kederaan ligamen buku lali (ankle) yang biasanya boleh sembuh dengan sendiri, ligamen ACL yang tercedera akan terkoyak dan terputus seperti tali guni dan tidak dapat sembuh dengan sendiri.

Tanpa ACL lutut akan mudah terkehel atau terpelecok dengan sendiri dan anda mungkin akan terjatuh secara tiba-tiba disebabkan ketidakstabilan sendi lutut. Tanpa ligamen ini aktiviti harian biasa yang tidak lasak seperti berjalan dan menaiki tangga atau sembahyang masih boleh dilakukan.

Sebaliknya aktiviti seperti bermain bolasepak, bola keranjang, sepaktakraw, bola jaring, berjalan diatas permukaan licin atau berlopak menjadi lebih sukar. Ini kerana pesakit perlu lebih berhati-hati agar lutut tidak beralih secara tiba tiba.

Ia diibaratkan  membawa kereta dengan tali keledar yang telah putus atau rosak, sungguhpun kereta masih boleh dipandu tetapi risiko kecederaan jika berlakunya kemalangan amat tinggi.

Bagaimana kecederaan ligamen ACL berlaku?

 Kecederaan ACL bermula dengan lutut yang terpelecok yang boleh berlaku dengan beberapa cara terutama apabila:
· Terpijak  didalam lopak.

· Melakukan larian pintasan (berlari dengan laju sambil menukar arah dengan tiba tiba – cutting ).

· Memusingkan badan sambil kaki terpasak ketanah, dimana lutut akan terpusing dan terpelecok. Iaitu bila hendak menendang bola.

· Jatuh dengan kekok dari lompatan samada untuk menendang/ menanduk bola atau menangkap bola. Ia itu kurang cermat semasa membuat pendaratan sewaktu melompat.

· atau bila dikasari oleh pihak lawan, dimana dirempuh atau direbahkan dengan lasak.


Didalam keadaan dibawah lutut pemain terasa seolah ia meletup dan berbunyi ‘pop’ sambil lutut terpelecok, pemain akan rebah ke tanah kesakitan dan terpaksa diusung keluar  padang. Lutut akan mula bengkak dengan cepat. Jika anda pernah mengalami kecederaan seperti diatas kemungkinan besar (90% kebarangkalian) ligamen ACL anda telah tercedera/ putus.

Dihospital atau klinik x-ray lutut yang diambil tidak akan menunjukkan sebarang kelainan. Pemain diberi ubat tahan sakit dan jaminan bahawa tiada kecederaan ‘serius’ telah berlaku pada lutut beliau kerana x-ray kelihatan ‘normal’.

Pemain akan pulang ke rumah dengan rasa puas hati kerana diberitahu kecederaan tidak serius. Dalam masa 2-3 minggu bengkak  pada lutut akan surut dan sakit berkurangan. Pemain boleh berjalan dengan lebih selesa, sungguhpun kemungkinan semasa sembahyang masih kekok sedikit. Hampir semua mereka yang mengalami kecederaan ACL boleh kembali ke pekerjaan asal jika bekerja dipejabat.

Setelah 2-3 bulan berlalu, lutut akan terasa seolah olah telah sembuh dan pada masa itulah ramai yang akan beraksi semula dipadang atau mula melakukan sukan/senaman berat. Sebaik sahaja pemain mula bermain, dalam masa tidak sampai 5 minit pun ketika hendak melakukan dribble atau menendang bola, lutut yang tercedera akan terseliuh semula dengan sendirinya. Pemain akan terpaksa keluar padang walaupun sakit dan bengkak mungkin tidak seteruk kali pertama. Kesakitan dan bengkak akan surut semula dan setiap kali ini berlaku pemain akan turun ke padang semula dan lutut akan sekali lagi terseliuh.

Ada sesetengah akan terus bermain bolasepak walaupun lutut kerap terkehel, manakala sesetengah akan berhenti bermain buat selamanya. Bagi mereka yang terus bermain walaupun lutut kerap terkehel akan timbul masalah kecederaan pada struktur struktur lain yang terdapat didalam lutut seperti meniskus, selaput rawan, tulang dan ligamen ligamen lain. Lutut kemungkinan terkunci jika meniskus terkoyak sambil tersangkut dicelah sendi. Apabila ini berlaku lutut akan tiba tiba tersangkut dan tidak dapat diluruskan. Lutut akan haus dengan cepat jika ia terkehel terlalu kerap. Ligamen ligamen lain mungkin tercedera juga dimana menyebabkan lutut bertambah longgar.
 Didalam keadaan dibawah lutut pemain terasa seolah ia meletup dan berbunyi ‘pop’ sambil lutut terpelecok, pemain akan rebah ke tanah kesakitan dan terpaksa diusung keluar  padang. Lutut akan mula bengkak dengan cepat. Jika anda pernah mengalami kecederaan seperti diatas kemungkinan besar (90% kebarangkalian) ligamen ACL anda telah tercedera/ putus.

Dihospital atau klinik x-ray lutut yang diambil tidak akan menunjukkan sebarang kelainan. Pemain diberi ubat tahan sakit dan jaminan bahawa tiada kecederaan ‘serius’ telah berlaku pada lutut beliau kerana x-ray kelihatan ‘normal’.

Pemain akan pulang ke rumah dengan rasa puas hati kerana diberitahu kecederaan tidak serius. Dalam masa 2-3 minggu bengkak  pada lutut akan surut dan sakit berkurangan. Pemain boleh berjalan dengan lebih selesa, sungguhpun kemungkinan semasa sembahyang masih kekok sedikit. Hampir semua mereka yang mengalami kecederaan ACL boleh kembali ke pekerjaan asal jika bekerja dipejabat.

Setelah 2-3 bulan berlalu, lutut akan terasa seolah olah telah sembuh dan pada masa itulah ramai yang akan beraksi semula dipadang atau mula melakukan sukan/senaman berat. Sebaik sahaja pemain mula bermain, dalam masa tidak sampai 5 minit pun ketika hendak melakukan dribble atau menendang bola, lutut yang tercedera akan terseliuh semula dengan sendirinya. Pemain akan terpaksa keluar padang walaupun sakit dan bengkak mungkin tidak seteruk kali pertama. Kesakitan dan bengkak akan surut semula dan setiap kali ini berlaku pemain akan turun ke padang semula dan lutut akan sekali lagi terseliuh.

Ada sesetengah akan terus bermain bolasepak walaupun lutut kerap terkehel, manakala sesetengah akan berhenti bermain buat selamanya. Bagi mereka yang terus bermain walaupun lutut kerap terkehel akan timbul masalah kecederaan pada struktur struktur lain yang terdapat didalam lutut seperti meniskus, selaput rawan, tulang dan ligamen ligamen lain. Lutut kemungkinan terkunci jika meniskus terkoyak sambil tersangkut dicelah sendi. Apabila ini berlaku lutut akan tiba tiba tersangkut dan tidak dapat diluruskan. Lutut akan haus dengan cepat jika ia terkehel terlalu kerap. Ligamen ligamen lain mungkin tercedera juga dimana menyebabkan lutut bertambah longgar.




Kitaran yang akan berlaku sekiranya kecederaan ACL tidak menerima rawatan
 Setelah beberapa tahun, kekerapan dan kesenangan lutut terpelecok berlaku dengan bertambah kerap menyebabkan ia bengkak dan kesakitan menjadi kronik. Pada waktu ini pemain tidak dapat bermain lagi / tidak dapat berjalan jauh/ berdiri lama/ menaiki tangga/ sembahyang dalam keadaan yang normal kerana lutut sakit, bengkak dan pergerakkan terjejas.

Berat badan mula meningkat kerana susah hendak bersenam. Ini menimbul kesan pada lutut kerana terpaksa memikul beban yang lebih, juga masalah kesihatan lain akibat kegemukkan mungkin juga timbul. Sayangnya usia pemain itu mungkin hanya 30an atau 40an dimana badan dan kemahuan masih ada untuk terus aktif tetapi lutut tidak membenarkan.

Senario diatas menceritakan bagaimana kecederaan ACL membawa kepada masalah kronik dalam jangkamasa panjang jika tidak dirawat atau dikesan pada peringkat awal.


Kecederaan Ligamen ACL di Malaysia


Di Malaysia senario yang lazim berlaku adalah dimana pemain yang luka akan pulang ke rumah dengan lutut yang semakin membengkak.  Ais mungkin digunakan untuk mengurangkan sakit dan bengkak. Kadang kala lutut juga dituam dengan tuala panas ataupun ditungku. Ramai yang memilih untuk berjumpa dengan bomoh dan dukun. Ada segelintir yang akan berjumpa doktor.

Ramai pesakit yang mengalami kecederaan ini tidak datang mendapatkan rawatan pada peringkat awal kerana tidak tahu wujudnya kecederaan ini pada lutut mereka. Kebanyakkan datang apabila timbul komplikasi akibat kecederaan asal. Pada peringkat ini rawatan bertambah rumit.


Di Malaysia kefahaman dan pendedahan orang ramai terhadap kecederaan ligamen ACL masih jauh kekurangan, oleh itu jika anda pernah mengalami kecederaan lutut dimana ia menjadi bengkak dengan serta merta, kemungkinan besar ligamen ACL anda telah cedera. Dapatkan rawatan awal di hospital yang mempunyai kepakaran ortopedik atau kecederaan sukan supaya masalah ini dapat dikesan pada peringkat awal dan tidak dibiarkan berlarutan.

Anda perlu berbincang dengan doktor ortopedik anda tentang rawatan lanjutan. Ini banyak bergantung kepada aktiviti seseorang serta  minat dan motivasi individu tersebut untuk terus bersukan.


Diagnosis Kecederaan Ligamen ACL

 Diagnosis kecederaan ACL dilakukan setelah melakukan pemeriksaan yang teliti keatas pesakit dan lutut yang tercedera. X-ray dan / atau MRI mungkin dilakukan bagi menyokong diagnosis. X-ray dilakukan untuk menentukan jika ada keretakan atau kepatahan tulang. Ia tidak dapat menentukan samada ligamen ACL telah terputus. Hanya pemeriksaan MRI (Magnetic Resonance Imaging) dapat menunjukkan kecederaan pada ACL dengan jelas.


Kecederaan ligamen ACL pada mereka yang muda dan aktif mungkin memerlukan pembedahan gantian ligamen. Bagi mereka yang kurang aktif dan telah agak berumur pembedahan mungkin tidak perlu memadai dengan melakukan latihan fisioterapi dan mengelakan dari aktiviti aktiviti yang berisiko.


Merawat Kecederaan Ligamen ACL
 Perawaatan kecederaan lutut yang serius bermula pada tempat kejadian (dipadang permainan, jalanraya dan sebagainya) dengan memberikan rawatan awal kecemasan iaitu dengan membantu pesakit keluar dari tempat kejadian dengan selesa dan selamat.
Seterusnya melakukan rawatan R.I.C.E terapi iaitu singkatan untuk:
· Rest:
· Ice:
· Compression:
· Elevation and immobilization:

Kemudiannya pesakit boleh dibawa ke hospital atau klinik berdekatan di mana doctor akan memeriksa tahap kecederaan lutut dengan bantuan xray. Ubat untuk mengurangkan sakit dan bengkak jaga diberikan.

Rawatan selanjutnya dengan doctor pakar untuk mengenal pasti dengan terperinci kecederaan yang dialami menggunakan teknik imbasan MRI dsb. Setelah ditentukan bahwa kecederaan ACL telah berlaku maka pakar dan pesakit akan berbincang tentang langkah selanjutnya iaitu untuk merawat secara pembedahan atau tanpa memerlukan pembedahan.

Rawatan tanpa pembedahan. 
· Ini mungkin disebabkan faktor usia pesakit atau aktivti harian yang dilakukan tidak begitu lasak.
· Pesakit merasai kestabilan lutut tidak begitu terjejas.
· Rawatan meliputi/ merangkumi program menguatkan otot, selalunya menggunakan brace untuk membantu kestabilan.

Rawatan pembedahan.
· Ligamen ACL diganti dengan serat tendon patella yang dimasukkan dan dipasangkan kedalam sendi.
· Pembedahan ini diikuti oleh program rehabilitasi bagi menguatkan dan mengembalikan pergerakkan sendi lutut ke keadaan asal.

Rawatan pembedahan gantian ligamen ACL dilakukan dengan menggunakan bantuan teknik artroskopik, iaitu menggunakan kamera kecil serta peralatan canggih yang dimasukkan ke dalam lutut sewaktu pembedahan dilakukan. Teknik ini mengecilkan lubang atau hirisan yang perlu dilakukan dengan pembedahan konvensional atau terdahulu. Menyebabkan masa pemulihan serta sakit dari luka pembedahan berkurangan.

Antara pemain bolasepak profesional yang telah kecederaan ACL mereka dan kembali aktif pada peringkat antarabangsa adalah:
 · Ruud Van Nistlerooy
· Roy Keane
· Paul Gascoigne
· Alan Shearer
· Del Piero
· Gustavo Poyet
· Ruud Gullitt

7 Cara Kawal Tekanan Darah Tinggi TANPA Ubat

http://kevinzahri.com/blog/health-fitness/kawal-tekanan-darah-tinggi-tanpa-ubat/

Kehidupan kita dipenuhi dengan angka dan nombor. Nombor kad pengenalan, nombor pin, tarikh lahir, tarikh tutup, masa, nombor telefon (nasib baiklah ada telefon pintar untuk membantu mengingatnya!). Begitu juga dari segi kesihatan dan tubuh badan kita, angka-angka seperti berat badan, ketinggian, tekanan darah, saiz pinggang – memainkan peranan sebagai indikator mengenai keadaan kesihatan dan kecergasan seseorang.
Berikut merupakan info angka bagi setiapa yang mempunyai tekanan darah tinggi, yang perlu diketahui oleh setiap orang.

Tekanan Darah (Hypertension)

Tekanan darah tinggi atau hypertension juga dikenali sebagai “silent killer” atau pembunuh senyap kerana ia tidak memberikan tanda-tanda symptom atau amaran seperti sakit gigi ataupun sakit belakang. Sekiranya tidak dirawat, ia boleh membawa risiko serangan jantung, strok, penyakit buah pinggang dan demensia.
Faktor-faktor yang mempengaruhinya termasuklah faktor seperti sejarah keluarga, umur, etnik dan gaya hidup seseorang tersebut.
  • Tekanan darah yang sihat adalah pada paras 120/80 mm Hg atau lebih rendah.
  • 140/90 mm Hg digunakan sebagai indikator untuk tekanan darah tinggi, tidak mengira usia seseorang itu. Angka pertama adalah tekanan sistolik iaitu tekanan apabila jantung mengalirkan darah ke seluruh tubuh anda.Angka kedua ialah tekanan diastolik iaitu tekanan ketika dalam keadaan rehat.

7 Langkah Kurangkan Tekanan Darah Tinggi

Masalah tekanan darah tinggi? Sebagai langkah permulaan untuk menangani kemungkinan anda mempunyai tekanan darah tinggi, iktuilah tip-tip berikut:
  1. Kurangkan berat badan. Ambil inisiatif untuk mengurangkan atau mengawal berat badan. Kurangkan berat 5kg pun sudah memberikan impak yang ketara dan mudahkan lagi kesan ubat pemberian doktor.
  2. Bersenamlah dengan kerap. Cuba untuk bersam dalam 30-45 minit pada hari minggu. Paling kurang pun 3-4x seminggu. Pada masa yang sama ini juga bantu kurangkan berat badan.
  3. Kurangkan pengambilan garam kepada kurang daripada 2.3g sehari. Garam umpama pasir yang serap air and tingkatkan tekanan darah. Kurangkan kicap, telur/ikan masin dan jangan tambah garam pada makanan yang sudah dihidang. Ingat: 1 teaspoon sudahpun mengandungi 2.3g!
  4. Jangan merokok: Kesan nikotin rokok dapat tingkatan tekanan darah sehingga 10 mm Hg sehingga sejam. Jadi sekiranya anda merokok sepanjang hari, tekanan darah pun lebih tinggi sepanjang masa.
  5. Kurangkan Stres. Stres kerja, duit, kesesakan jalan dan macam-macam lagi tingkatkan tekanan darah buat sementara waktu. Kalau anda mempunyai kronik stres, sudah tentu ia memudaratkan kesihatan anda dan boleh akibat serangan jantung, strok dan macam-macam lagi. Seimbangkan kehidupan anda dan cuba elak dari stres yang berpanjangan.
  6.  
  7. Amalkan diet yang lebih baik. Sudah tentu diet seharian amatlah penting untuk mengawal dan kurangkan tekanan darah. Berikut adalah beberapa tip yang anda boleh amalkan:
    • Ketahuilah keperluan kalori seharian anda. Ini boleh mengawal jumlah makanan dan pasa masa yang masa bantu anda kawal atau kurangkan berat badan.
    • Makan 5-7 hidangan sehari tapi dalam sukatan yang kecil.
    • Lebihkan serat (fiber) seperi grains, nasi perang, buah-buahan dan sayur-sayuran segar.
    • Kawal kolesterol. Biasanya masalah tekanan darah tinggi, berat badan dismapingi dengan masalah kolesterol tinggi. Pastikan anda kawal tahap kolesterol anda dan elak makanan berkolesterol tinggi seperti makanan laut, organ-organ seperti paru-paru, kurangkan lemak-lemak haiwan dan tingkatkan pengambilan serat.
    • Pastikan ada sumber potassium dalam diet anda. Ia dapatkan kurangkan kesan garam pada tekanan darah. Pisang adalah pilihan potassium yang baik dan mudah didapati.
    • Kurangkan pengambilan alkohol dan kafein.
  8. Jangan leka: Pastikan anda melakukan pemeriksaan tekanan darah dengan kerap untuk memantau keadaan kesihatan anda. Walaupun anda tidak mempunyai masalah hypertension, pastikan anda melakukan pemeriksaan tekanan darah setiap 12 bulan sekali.


Kesan pengawet dalam makanan

Kesan pengawet dalam makanan
  Oleh: Dr. Rahmat Awang

Sumber: Utusan Malaysia, Sabtu, 9 November, 1996
   
 

Pengawet adalah salah satu daripada bahan tambahan yang dimasukkan ke dalam makanan. Bahan-bahan tambahan lain termasuklah pewarna, perasa, ejen pengemulsi dan ejen penstabil.

Semua bahan ini digunakan untuk tujuan membuat makanan tahan lama di samping lebih menarik dan enak rasanya.

Perbincangan hari ini ialah mengenai penggunaan dua bahan pengawet asid benzoik serta nitrat dan nitrit kepada manusia.

Tujuan penggunaan bahan pengawet adalah untuk mengurangkan atau mencegah pertumbuhan mikroorganisma seperti bakteria, kulat dan ragi.

Pengawet berupaya mencegah pertumbuhan mikroorganisma yang mengakibatkan makanan berbau busuk dan basi.

Namun demikian penggunaan bahan pengawet ini tidak selalunya selamat terutama sekali jika digunakan dalam kuantiti yang berlebihan.

Ini berlaku seperti mana yang dilaporkan baru-baru ini apabila bahan penggunaan itu digunakan berlebihan dalam cili boh dan sos cili.

Pengawet asid benzoik:
Asid benzoik boleh didapati secara semula jadi, tetapi biasanya disediakan secara sintetik. Ia digunakan sebagai pengawet dalam beberapa sediaan makanan yang tidak tahan lama seperti jam, sos dan cili boh.

Ini adalah kerana asid benzoik mempunyai keupayaan untuk bertindak sebagai ejen antibakteria dan antikulat.

Asid benzoik juga didapati dalam pelbagai bentuk seperti natrium benzoat, kalium benzoat atau kalsium benzoat, atau bentuk benzoat yang lain seperti para- hidroksibenzoat.

Garam-garam ini juga digunakan sebagai pengawet dan penggunaannya sepatutnya tercatat pada label dibekas bahan-bahan makanan.

Misalnya, garam natrium benzoat digunakan dalam marjerin, minuman ringan, kicap dan sos daging panggang.

Kerengsaan

Apabila digunakan secara berlebihan, pengawet seperti asid benzoik boleh menyebabkan kerengsaan perut.

Ada juga laporan yang menujukkan bahawa ia boleh menjejaskan sistem saraf.

Bagi mereka yang mengalami lelah atau pun yang mempunyai penyakit ruam kulit (seperti jenis urtikaria dan ekzema) bahan pengawet seumpama ini boleh memburukkan lagi keadaan.

Para-hidroksi benzoat boleh menyebabkan rasa kebas di mulut.

Bagi seseorang yang alah kepada pewarna-pewarna tiruan yang umumnya disebut sebagai pewarna jenis azo (seperti tartazin), kemungkinan besar ia akan mengalami alahan terhadap pengawet kumpulan benzoat.

Begitu juga bagi mereka yang alah kepada ubat aspirin, memandangkan ketiga-tiga bahan ini berkaitan dari segi struktur kimianya.

Pengawet nitrat dan nitrit:
Satu lagi jenis pengawet yang boleh menimbulkan masalah adalah daripada kumpulan nitrat dan nitrit ataupun bentuk garamnya (garam kalium dan natrium).

Pengawet jenis ini sering kali digunakan untuk hasilan makanan yang diperbuat daripada daging.

Tujuan pengawet ini digunakan adalah untuk mencegah pertumbuhan mikroorganisma seperti bakteria.

Clostridium botulinum boleh menyebabkan keracunan yang dipanggil botulisme yang membawa kematian.

Namun demikian, pengawet nitrit boleh mengakibatkan beberapa kesan yang tidak diingini seperti rasa mual, muntah-muntah, pening kepala dan tekanan darah menjadi rendah.

Di dalam perut terdapat sebahagian kecil nitrit, ia boleh membentuk nitrosamina yang diketahui menyebabkan kanser pada haiwan ujian.

Bagi bahan pengawet nitrat pula, kesakitan pada bahagian perut boleh berlaku di samping muntah-muntah, lemah otot serta kadar nadi tidak menentu.

Pengawet nitrat boleh bertukar menjadi nitrit apabila makanan ini basi ataupun oleh bakteria di dalam perut yang kemudiannya boleh menghasilkan nitosamina.

Awas Semasa Membeli Makanan:
  • Jika boleh dapatkan bahan makanan segar. Kerana ia tidak mengandungi bahan tambahan atau pengawet.
  • Apabila membeli produk yang diproses, pastikan kandungan bahan tambahan yang terdapat di dalamnya.
  • Sedapat mungkin pastikan bahan tersebut adalah dalam sukatan yang dibenarkan.
  • Pastikan tarikh luput makanan. Ikut cara penyimpanan makanan yang betul.

     

Staphylococcus Aureus kuman biasa yang boleh mengancam nyawa

Bakteria Staphylococcus Aureus
Staphylococcus Aureus merupakan kumpulan bakteria yang hidup di atas permukaan kulit dan di dalam rongga hidung manusia, atau rongga-rongga lain pada badan kita. Ia pertama kalinya ditemui oleh  Dr. Alexander Ogston, seorang pakar bedah di Aberdeen, Scotland pada tahun 1880.  Kuman ini mungkin berada di muka kita, di perut, dada, tapak tangan atau di mana2 sahaja pada badan kita. Selama mana kulit kita mengalami kecederaan seperti terhiris pisau, kulit melecet, terbakar, digigit serangga atau sebagainya, bakteria ini tidak memberi apa-apa kesan kepada kita walaupun kita sentiasa terdedah kepada bakteria ini. Bila kita mendapat luka dan dibiarkan begitu sahaja tanpa dirawat maka kita akan dapati pembentukan nanah berlaku pada tempat cedera tersebut. Ini adalah kerana bakteria staphylococcus ini mula aktif menyerang sistem badan dan membiak serta membentuk nanah.

         Staphylococcus Aureus juga di kenali sebagai Staph Aureus atau S. Aureus, yang membawa maksud "golden grape-cluster berry", "golden cluster seed", "the seed gold." atau "golden staph".  Pada umumnya kuman ini mempunyai kaitan dengan penyakit-penyakit seperti pimples, impetigo (boleh juga disebabkan oleh Streptococcus pyogenes), boils (furuncles), cellulitis folliculitis, carbuncles, scalded skin syndrome dan abscesses.  

bisul

       Secara semula jadi badan kita akan mengeluarkan antibodi untuk mempertahankan badan dari serangan kuman ini. Kelenjar-kelenjar badan mula aktif dalam mengeluarkan antibodi dan adakalanya kelenjar-kelenjar tersebut kelihatan membengkak, seperti di pangkal peha , ketiak atau sebagainya. Dalam sesetengah keadaan pada sesetengah orang luka yang sedikit akan sembuh begitu sahaja dalam tempuh tertentu tanpa mengambil apa-apa ubat. Ini adalah kerana mereka ini mempunyai sistem pertahanan badan (natural resistance) yang kuat serta dapat menghalang pembiakan kuman tersebut. Namun apa kata jika sistem pertahanan badan itu lemah, kita akan dapati orang yang dijangkiti kuman ini akan bertambah melarat. Kawasan yang cedera akan berlaku keradangan (inflammation), sakit berdenyut-denyut, seterusnya suhu badan akan naik, keresahan , tidak selera makan dan sebagainya. Lebih membimbangkan lagi ialah penularan berlaku pada organ-organ dalaman yang lebih komplek yang melibatkan hati, jantung, buah pinggang, paru-paru, usus, otak, maka keadaan ini menimbulkan gejala-gejala penyakit seperti pneumonia, meningitis, osteomyelitis, endocarditis, toxic shock syndrome (TSS) dan septicemia. Keadaan ini akan lebih serius kerana ia boleh mengancam nyawa pesakit.

kerosakan ginjal
Liver Abscess









      
        
           Kaedah perubatan konvensional akan memberi tumpuan kepada usaha mematikan atau menghapuskan kuman-kuman penyakit ini, kerana mereka beranggapan kuman penyakit inilah yang menjadi punca kepada kerosakan organ yang menimbulkan berbagai-bagai gejala buruk pada seseorang. Penumpuan kepada penggunaan antibiotik supaya dapat membunuh kuman-kuman bakteria ini untuk mengatasi sesuatu penyakit mungkin ada kebaikannya tetapi kesan antibiotik terhadap sistem imun badan perlu diambil kira. Ini adalah kerana bukan sahaja kuman bakteria perosak sahaja yang terhapus malahan bakteria baik yang membantu tubuh dalam penghasilan beberapa jenis vitamin serta membantu sistem imun juga turut terkorban. Bukan itu sahaja, apa yang lebih menakutkan para doktor ialah apabila kuman-kuman bakteria mencapai tahap imun dan kebal terhadap antibiotik. Ini berlaku di dalam serangan sekunder terhadap vital organ seperti paru-paru, hati, limpa, ginjal, otak dan lainnya. Keadaan ini dipanggil sebagai Methicillin-resistant Staphylococcus aureus (MRSA). MRSA adalah merujuk kepada bakteria yang bertanggungjawab kepada jangkitan yang sukar dirawat dan kebal terhadap antibiotik seperti methicillin, dicloxacillin, nafcillin, oxacillin dan cephalosporins. MRSA juga dikenali sebagai multidrug-resistant Staphylococcus aureus atau oxacillin-resistant Staphylococcus aureus (ORSA). Serangan bakteria ini terhadap vital organ boleh menyebabkan kerosakan fungsi tubuh yang serius dan pada tahap terminal boleh mengancam nyawa.

           Rasulullah Sallallahu 'Alaihissolatu wassalam bersabda, "Allah tidak akan menurunkan penyakit melainkan Allah turunkan juga ubat baginya" (sahih, riwayat Ibnu Majah, Al-Hakim).

           Maka jelas sekali hadis di atas membawa maksud setiap penyakit itu ada ubatnya. Masalah sesetengah ahli perubatan mengatakan 'Oh penyakit ini tiada ubat' mestilah diperbetulkan tanggapan ini dengan mengatakan ;'Oh saya belum ketemu penawar bagi penyakit ini'.

           Walaupun kuman staphylococcus kelihatan tidak merbahaya pada suatu keadaan dan boleh mengancam nyawa pada keadaan yang lain pula, namun di dalam ilmu perubatan homeopathy bakteria ini mempunyai peranan yang sangat besar dalam senarai ubat-ubat homeopathy yang sangat berkesan. Penggunaan bahan-bahan ubat yang berpunca dari kuman penyakit juga dikenali sebagai nosode seperti Staphylococcin, Streptococcin, Morbillinum, Medhorrinum, Syphilinum, Tuberculinum, Pertussinum, Malandrinum, Vaccininum dan banyak lagi. Begitu juga penggunaan ubat yang berpunca dari rembesan mukosa haiwan seperti Adrenalin, Thyroidinum, Pepsinum, Pencreatinum dan sebagai lagi. Semua ubat yang tersebut di atas disediakan secara potentisation mengikut kaedah homeopathy dalam 'Minimal Dose'. Kaedah menggunakan kuman penyakit dan rembesan mukosa haiwan dipanggil Isopathic. Isopathic ini mula diperkenalkan oleh Johann Joseph Wilhelm Lux ( 1773-1849).  

kaedah potentisation
       
           Melalui pengalaman saya mengubat pesakit MRSA adalah suatu pengalaman yang mengujakan. Beberapa tahun lalu seorang rakan saya telah mengalami demam yang melampau. Semua ubat seperti paracetamol dan antibiotik tidak menjadi. Beliau dimasukkan ke Hospital besar Kemaman kerana disyaki demam denggi. Namun doktor tidak dapat berbuat apa-apa dan terpaksa transfer ke Hospital Tengku Ampuan Hafzan, Kuantan, Pahang. Setelah hampir seminggu berada di hospital tersebut namun masih tidak menampakkan perubahan kepada kesembuhan. Doktor mengesahkan beliau mengidap Liver Abscess atau bisol pada hati. Antibiotik ditukar silih berganti. Tubuh makin menyusut, suhu badan tidak turun-turun, muka pucat, mata menguning, Selera terjejas dan makanan dirasakan semuanya masin.
          
        Saya menawarkan kepadanya untuk mencuba ubat homeopathy dan dia setuju. Dari keseluruhan gejala-gejala penyakit saya sudah dapat memilih beberapa penawar seperti China Officinalis, Hepar Sulphuris Calcarea, Calcarea Sulp, Myristica Sebifera dan sebagainya, namun saya lebih cenderung untuk memilih ubat yang bernama Staphylococcinum 200. Hasilnya setelah hanya satu dos diberikan (seingat saya hari khamis) dan keesokan harinya suhu badannya kembali normal. Doktor memantaunya beberapa hari berikutnya dan telah dibenarkan pulang setelah berpuashati keadaan kawan saya itu. Sekembalinya di Kemaman Terengganu beliau terus menghubungi saya untuk mendapatkan rawatan lanjut. Saya membekalkan beberapa dos lagi ubat staphylococcin 200 dan Aconitum Napulus 6. Setelah sebulan beliau mengambil ubat homeopathy beliau membuat ujian ultrasound dan hasilnya beliau telah bebas dari idapan abscess pada hati. Alhamdulillah.
       
        Kes kedua melibatkan seorang lelaki berusia lewat 60an. Bermula dengan pembedahan membuang batu karang, selang beberapa minggu beliau mengalami demam yang tinggi. Setelah dirujuk kembali ke hospital dimana dia melakukan pembedahan buah pinggang didapati beliau mengidap jangkitan MRSA. Saya difahamkan beliau terpaksa melakukan pembedahan membuang nanah pada buah pinggang sudah lebih dari tiga kali. Akhirnya beliau datang ke klinik saya untuk menyelesaikan masalah tersebut. Terima kasih kepada Allah yang telah menciptakan penyakit dan dengan kuman penyakit itu jualah bertukar menjadi penawar yang hebat.
 
 http://pusathomeopathy.blogspot.com/2011/07/staphylococcus-aureus-kuman-biasa-yang.html

Punca keracunan makanan

Punca keracunan makanan
  Oleh: Noor Hasani Hashim

Sumber: Utusan Malaysia, Sabtu, 9 Disember,1995
   
 

Kita sering kali mendengar berlakunya keracunan makanan. Malah kematian berpunca dari keracunan makanan juga dilaporkan.

Walaupun secara sedar atau tidak, ramai di antara kita biasa mengalami keracunan makanan sekurang-kurangnya sekali setahun. Dari Januari hingga Ogos tahun ini tiga belas kes keracunan makanan melibatkan 801 orang termasuk satu kematian telah dilaporkan. Daripada jumlah tersebut, 601 mangsa terdiri dari pelajar sekolah.

Daripada segi perundangan kita mempunyai Akta Makanan 1983 yang bertujuan melindungi orang ramai terhadap bahayanya penipuan dalam penyediaan, penjualan dan penggunaan makanan. Tetapi jarang kita dengar mereka didakwa kerana kesalahan tersebut.

Kebiasaannya, keracunan makanan berlaku dalam tempoh 48 jam setelah memakan makanan yang tercemar. Tanda-tandanya termasuklah rasa mual, muntah, cirit- birit, pening-pening serta gangguan perut.

Kebanyakan kes-kes keracunan makanan disebabkan oleh bakteria, mikro-organisma, virus, racun atau toksin dan bahan-bahan kimia. Kesan bahaya akibat keracunan makanan adalah kehilangan air dalam badan. Sekiranya tubuh kekurangan air dan terlalu serius, ia boleh membawa maut. Ada juga yang lebih serius, hingga melibatkan keracunan sistem saraf.

Antara punca keracunan makanan ialah kemunculan bakteria dalam makanan, akibat proses penyediaan makanan yang kotor, makanan tidak dimasak dengan sempurna dan makanan yang terdedah kepada persekitaran suhu 30 darjah Celsius.

Berikut adalah makanan yang sering dipengaruhi bakteria;
  • Susu atau makanan bersusu seperti keju dan krim
  • Masakan berlemak seperti nasi lemak, nasi beriyani, mi dan sebagainya
  • Roti dan kuih-muih
  • Makanan laut seperti kerang
  • Daging- lembu, ayam, ikan
  • Makanan dalam tin yang telah kemik atau yang kembung pada bahagaian atasnya atau berkarat.
Keadaan sekitar anda dan pengendalian makanan yang tidak teliti juga menggalakkan bakteria mencemari makanan. Beberapa contoh keadaan yang sering berlaku, termasuklah;
  • Makanan mentah
  • Daging, ayam dan ikan tidak disimpan di tempat dingin
  • Makanan beku yang dibiarkan `cair' pada suasana yang panas untuk terlalu lama
  • Makanan dalam tin terdedah kepada suhu bilik selepas dibuka
  • Makanan basah dan berair yang didedahkan pada tempat panas
  • Buah-buahan serta sayur-sayuran yang tidak dicuci dengan baik
  • Makanan tercemar semasa dimasak atau dibungkus
  • Makanan tidak disimpan segera

Tanda-tanda khusus keracunan makanan bergantung kepada jenis bakteria atau organismanya seperti:

Keracunan oleh bakteria
  • Campylobacterosis disebabkan oleh bakteria campylobacter jenis ini yang terdapat dalam ayam mentah, daging dan susu tidak pasteur. Tanda-tanda keracunan bermula 2-5 hari selepas makan. Selain dari tanda-tanda umum, pesakit akan mengalami demam dan najis mengandungi darah.

Toksin
  • Cirit-birit yang dialami oleh pengembara disebabkan oleh bakteria Escherichia coli atau E. coli yang boleh menghasilkan toksin.Penyakit ini berlaku kerana penyediaan makanan dan air tidak bersih. 
  • Cereus disebabkan oleh bakteria bacillus cereus.Tanda-tanda umum dirasai di antara 1-18 jam selepas makan. Bagaimanapun, keracunan jenis ini tidak melebihi 24 jam.
  • Cholera disebabkan oleh bakteria vibro cholera yang terdapat dalam ikan, kerang, kupang dan jenis-jenis siput yang ditangkap di kawasan air yang tercemar. Tanda-tanda bermula antara 1-3 hari selepas makan dan boleh bermula dengan cirit-birit ringan dan seterusnya maut akibat badan kehilangan air hasil daripada cirit-birit yang teruk.
  • Gastroenteritis disebabkan oleh Yersinia enterocolitica, sejenis bakteria yang terdapat dalam daging, air, sayuran mentah dan susu tidak pasteur.Tanda-tanda bermula 2-5 hari selepas makan. Selain daripada tanda umum, demam dan kelesuan mungkin berlaku sama seperti demam selsema. Jika tidak dirawat pesakit boleh menjadi lebih teruk lagi.
  • Listeriosis kerana bakteria Listeria monocytogenes. Walaupun jarang berlaku ia boleh menyebabkan maut. Tanda penyakit termasuklah kesejukan, keracunan darah dan kelahiran tidak cukup bulan bagi wanita mengandung. Dalam kes yang parah, penyakit ini boleh menyebabkan kerosakan otak dan saraf tunjang.
  • Shigeliosis atau Disenteri disebabkan oleh bakteria Shigella sp., tanda- tanda bermula dalam masa 1-7 jam selepas makan. Selain daripada tanda-tanda umum, darah, nanah atau lendir boleh terdapat dalam najis.
  • Salmonelosis. Keracunannya disebabkan oleh bakteria Salmonella yang didapati dalam ayam. Tanda-tanda umum dirasakan selepas 24-48 jam.
  • Staphylococcus aureus sejenis bakteria yang sukar dihapuskan walaupun pada suhu tinggi. Keracunan jenis ini sering berlaku. Tandanya dirasai dalam jangkamasa 1-8 jam selepas makan, serta berlarutan sehingga 24-48 jam. Tanda-tandanya agak umum.

Keracunan berpunca dari virus
  • Hepatitis A disebabkan oleh virus yang terdapat dalam kerang dan siput- siput yang ditangkap di dalam air yang dicemari oleh air kumbahan dan sayuran mentah yang tidak dibersihkan dengan sempurna.Tanda-tanda bermula dari 2-6 minggu selepas makan dan pesakit akan mengalami demam,lemah badan, tidak berselera dan jaundis. Bagi kes yang parah, kerosakan hati boleh berlaku dan membawa maut.
  • Norwalkvirus disebabkan oleh virus Norwalk yang didapati dalam kerang dan siput-siput yang ditangkap di kawasan yang dicemari najis manusia. Keracunan berpunca akibat memakan siput-siput mentah dan dimasak tidak sempurna.

Keracunan berpunca dari protozoa
  • Giardiasis disebabkan oleh protozoa Giardia lamblia terdapat dalam saluran usus dan najis manusia. Air kumbahan yang digunakan sebagai baja pada sayur dan penyedia makanan tidak membersihkan tangan adalah punca berlaku keracunan ini.
  • Amebiasis dikenali juga sebagai disenteri amebik dan disebabkan oleh Entamoeba histolytica. Puncanya adalah sama seperti keracunan protozoa Giardia lamblia.Tanda-tanda keracunan ialah kawasan badan di sekitar hati dan usus besar menjadi lembut, cirit-birit, rasa berdebar, kehilangan berat dan lemah badan.

Punca-punca lain keracunan
Keracunan makanan juga boleh disebabkan oleh cendawan beracun atau buah dan sayuran yang dicemari dengan racun serangga yang tinggi kepekatannya.

Toksin daripada kulat seperti aflatoksin yang terdapat pada bijirin juga salah satu punca keracunan makanan.


Cara terbaik mengelak keracunan

JENIS makanan yang mudah dicemari ketika disimpan, disediakan, dimasak dan dihidangkan ialah daging, ayam dan telur.

Berikut ialah beberapa cara yang betul dalam pengendalian makanan dan keselamatan di dapur.

  • Peti sejuk mestilah kurang dari 4 darjah celsius atau 0 darjah celsius untuk peti dinginbeku. Perlu diingatkan bahawa suhu sejuk tidak membunuh bakteria, tetapi menghalang daripada membiak. Makanan yang disimpan mestilah dalam bekas yang ditutup atau dibungkus.
  • Basuh tangan dengan teliti sebelum atau selepas mengendalikan makanan bagi mengelakkan pencemaran bakteria salmonella atau organisme lain.
  • Peralatan dapur seperti alatpemotong perlu dibasuh dengan air panas sebelum penggunaan terutamanya alas pemotong daging.
  • Alas pemotong yang terbaik ialah jenis arkrilik kerana mudah dibasuh dan tidak meninggalkan alur yang membolehkan bakteria hidup.
  • Sebaik-baiknya gunakan alas pemotong yang berasingan bagi daging dan sayur- sayuran.
  • Jangan sekali-kali memakan makanan berkulat.
  • Elakkan dari menggunakan telur retak yang berkemungkinan mangandungi bakteria Salmonella. Bagaimanapun telur yang sempurna juga berkemungkinan mengandungi salmonella.
  • Kerana salmonella mudah dihapuskan pada suhu tinggi, masak dengan sempurna merupakann cara yang terbaik. Elakkan makan telur mentah dan separuh masak.
  • Mengasingkan makanan yang telah dimasak dengan makanan yang belum dimasak atau yang mentah. Ini kerana makanan yang telah dimasak lebih mudah tercemar berbanding makanan belum masak.
  • Pilih makanan yang telah dimasak untuk menjaga keselamatan. Banyak makanan seperti buah dan sayur agak selamat dalam keadaan semulajadinya.
  • Makan makanan yang dimasak serta merta. Apabila makanan telah sejuk, bakteria lebih mudah mencemarinya.
  • Simpan makanan yang telah dimasak dengan cermat pada keadaan yang sesuai. Simpan di atas pemanas atau kawasan dingin.
  • Panaskan semula makanan dengan teliti. Ini adalah cara yang paling baik untuk menjauhi daripada kuman yang mungkin muncul semasa dalam simpanan.

Sesiapa yang ingin mendapatkan naskah percuma buletin dari Pusat Racun Negara, hantarkan sampul surat (6"x9") bersetem 40 sen dan beralamat sendiri kepada Pengarah, Pusat Racun Negara, USM, 11800 Minden P.Pinang.