Pengerusi Jawatankuasa Persidangan Antarabangsa Mikotoksin, Prof Baharuddin Salleh berkata mikotoksin, iaitu sejenis racun atau toksin, terhasil daripada kulat yang tumbuh pada makanan dan hasil pertanian.
Baharuddin yang juga pensyarah Pusat Pengajian Sains Biologi, Universiti Sains Malaysia berkata, apa yang membimbangkan ialah racun berkenaan mempunyai sifat yang tahan panas dan akumulatif.
"Bila kita masak pun ia tidak akan musnah dan apabila ia berada dalam mana-mana organ badan kita, ia akan membiak dari masa ke masa hingga mengakibatkan kerosakan pada organ berkenaan," katanya.
Baharuddin berkata, sesetengah kulat itu menghasilkan mikotoksin yang sangat berbahaya yang dinamakan aflatoksin.
Katanya, manusia yang memakan makanan yang mengandungi aflatoksin boleh menghidapi kerosakan hati dan barah hati.
Selain itu, katanya, mikotoksin juga boleh didapati dalam susu dan daging binatang ternakan yang memakan makanan yang dicemari racun itu.
"Pengambilan susu dan daging yang dicemari mikotoksin itu turut membahayakan kesihatan," katanya.
Justeru, katanya, orang ramai perlu menyimpan makanan dengan baik bagi mengelak daripada dicemari kulat yang menghasilkan mikotoksin. - BERNAMA
Berita Harian
No comments:
Post a Comment