Agen penyebab
Bakteria bacillus cereus.
Punca
- Alam sekitar
- Debu dan tanah
- Rempah-ratus
Makanan yang biasa dikaitkan dengan bakteria ini
- Nasi
- Nasi goreng
- Makanan bijirin
- Puding
- Sayur-sayuran
- Makanan berasaskan daging
- Makanan berkanji
Cara rebakan
- Kaedah penyimpanan dan hidangan selepas makanan dimasak yang tidak betul
- Menyajikan makanan di suhu bilik terlalu lama
- Lebihan makanan atau makanan yang telah dimasak tidak dipanaskan dengan sempurna
Tanda-tanda
- Rasa loya dan muntah-muntah
- Sakit perut
- Cirit-birit
Tempoh jangkitan
Antara 1 -6 jam (jenis akut, biasanya antara 1 -3 jam) dan antara 12-24 jam (jenis lewat).
Pencegahan
- Panaskan makanan dengan sempurna sehingga susu didih
- Simpan lebihan makanan di dalam peti sejuk
- Jangan biarkan makanan terhidang lebih dari 4 jam pada suhu bilik
Semakan Akhir | : | 28 April 2008 | ||
Penulis | : | Dr. A'aisah bt. Senin | ||
Norrani bt. Eksan |
No comments:
Post a Comment