KUALA LUMPUR - Orang ramai dinasihat mengamalkan tiga langkah
keselamatan iaitu lihat, hidu dan rasa sebelum menikmati makanan
terutama pada majlis tertentu, premis makanan dan kantin sekolah.
Naib Presiden Persatuan Pakar Perubatan Kesihatan Awam Malaysia, Dr.
Othman Warijo berkata, ia penting bagi mengelak berlaku kes keracunan
makanan hingga menyebabkan kematian.
"Langkah tersebut walaupun nampak remeh tetapi tempoh beberapa minit
mengamalkannya adalah berbaloi bagi mengelak keracunan atau kejadian
lebih malang seperti kematian akibat makanan tercemar," katanya di sini
semalam.
Menurut beliau, kebanyakan pihak biasanya menyalahkan pengendali atau
penyedia makanan tetapi pada masa sama orang ramai mengabaikan langkah
keselamatan sebelum menjamu selera.
Ikuti berita selanjutnya di KOSMO! hari ini.
No comments:
Post a Comment