Label makanan meliputi apa-apa jenama, tanda, bahan bergambar atau
lain-lain pemerihalan yang bertulis atau bercetak pada sesuatu bungkusan
makanan. Label makanan bukan sahaja berfungsi sebagai pelengkap hiasan
pembungkus makanan, malah ia mampu membantu kita membuat pilihan
pemakanan yang bijak sekiranya kita mengetahui cara menggunakan maklumat
yang tertera di dalamnya. Melalui label makanan, kita boleh membezakan
kandungan pemakanan antara pelbagai jenama dan mengetahui yang mana
lebih tinggi atau rendah kandungan nutriennya.
Antara maklumat yang boleh didapati pada label makanan yang membantu
kita dalam membuat pemilihan makanan meliputi panel maklumat pemakanan,
akuan pemakanan, senarai ramuan, penandaan tarikh dan informasi mengenai
pengilang atau pengeluar.
Panel Maklumat Pemakanan
Panel Maklumat Pemakanan menunjukkan senarai jumlah tenaga dan beberapa
jenis nutrien seperti karbohidrat, protein dan lemak dalam sesuatu
produk makanan. Contoh Panel Maklumat Pemakanan seperti di bawah.
MAKLUMAT PEMAKANAN / NUTRITION INFORMATION
|
||
---|---|---|
Saiz Hidangan / Serving Saiz : 2 keping (50g)
|
||
Jumlah Hidangan Setiap Paket / Serving Per Package : 4
|
||
Nutrien / Nutrients |
Setiap / Per 100g
|
Setiap Hidangan / Per Serving
|
Tenaga / Energy |
230 kcal (966 kJ)
|
115 kcal (483 kJ)
|
Karbohidrat / Carbohydrate |
32.0g
|
16.0g
|
Protein / Protein |
8.0g
|
4.0g
|
Lemak / Fat |
8.0g
|
4.0g
|
Akuan Pemakanan Pada Label
Akuan pemakanan ialah sebarang akuan yang dibuat pada label makanan tentang kualiti pemakanan. Akuan seperti “bebas lemak”, “tinggi vitamin C” atau “gula dikurangkan” boleh dijumpai pada produk yang memenuhi syarat-syarat tertentu untuk membuat akuan berkaitan.
Jenis-jenis dan penerangan berhubung akuan pemakanan ini diringkaskan seperti berikut:
Jenis Akuan
|
Kata Kunci
|
Penerangan
|
---|---|---|
Akuan Kandungan Nutrien
|
“rendah dalam” (low) “bebas” (free / zero / no) Contoh: “rendah lemak”, “bebas gula”. |
Melibatkan nutrien yang dikatakan tidak baik untuk kesihatan jika
diambil berlebihan seperti lemak, kolesterol, gula atau garam.
|
“sumber” (source) “tinggi dalam” (high / rich) Contoh: “sumber protein”, “tinggi kalsium”. |
Melibatkan nutrien yang berguna untuk kesihatan seperti protein, vitamin atau mineral.
|
|
Akuan perbandingan nutrien
|
“dikurangkan” (reduced) “sedikit / ringan” (less / light) Contoh: “natrium dikurangkan” |
Melibatkan formulasi baru sesuatu produk di mana nutrien tertentu
yang dikaitkan sebagai tidak baik untuk kesihatan telah dikurangkan
berbanding formula yang asal.
|
“tambahan” (more / extra) “lebih daripada” (increased) Contoh: “kalsium tambahan” |
Melibatkan formulasi baru sesuatu produk di mana nutrien tertentu yang dikaitkan sebagai baik untuk kesihatan telah ditingkatkan berbanding formula yang asal. | |
Akuan fungsi nutrien
|
Hanya senarai akuan yang dibenarkan di bawah Peraturan-Peraturan
Makanan 1985 mengikut syarat-syarat tertentu yang melibatkan:
|
|
Senarai Ramuan
Senarai ramuan pada label makanan adalah cara terbaik untuk mengetahui
isi kandungan makanan berbungkus. Kita juga boleh mengetahui ramuan yang
boleh menyebabkan alahan makanan melalui senarai ramuan yang
dipamerkan.Beberapa perkara yang boleh membantu kita daripada maklumat senarai ramuan tersebut adalah:
Penandaan Tarikh
Peraturan-peraturan Makanan 1985 mewajibkan makanan mudah rosak seperti
rumusan bayi, susu dan hasil susu, biskut, roti, makanan bijirin untuk
kanak-kanak, jus buah dan sayur-sayuran dipasteur menyatakan penandaan
tarikh. Ia dinyatakan di dalam bentuk seperti berikut “TARIKH AKHIR”, “GUNA SEBELUM”, “MAKAN SEBELUM”, “MINUM SEBELUM” atau “BAIK SEBELUM”. Sebelum
membeli, kita perlu memastikan prosuk tersebut tidak terlalu dekat
dengan penandaan tarih terutama bagi produk yang dijual dengan harga
promosi atau jualan murah. Kita seharusnya sentiasa peka dengan
penandaan tarikh produk dan hanya mengambilnya sebelum tarikh yang
tertera kerana kualiti dan kandungan pemakanan di dalamnya akan terjejas
sekiranya kita mengambil produk ini selepas tarikh yang tertera.
Semakan Akhir | : | 08 Ogos 2012 |
Penulis | : | Nurul Hidayati bt. Mohd. Nasir |
No comments:
Post a Comment